Page banner

Broedplaats

Winnaar!

Stem op Senior-coaching: leren van en met elkaar!

Ervaren krachten de kans bieden om hun kennis en ervaring in te zetten om jonge (toekomstige) zorgprofessionals te begeleiden op de werkvloer. Dus, niet als klusje erbij maar juist als extra functie om de begeleiding van stagiaires en jonge zorgprofessionals beter op te pakken.  Deze omscholing biedt ook kansen om ervaren kracht duurzaam in te zetten. Op deze manier wordt de beeldvorming over (werken in de) ouderen(zorg) op een positieve manier veranderd. 

  • De junior medewerker profiteert van jarenlange ervaring en krijgt niet alleen inhoudelijke, maar ook mentale ondersteuning;
  • De senior medewerker kan het werk fysiek minder zwaar maken waardoor het gemakkelijker wordt om langer door te werken;
  • Jong en oud inspireert elkaar.
     

Jong geleerd is oud gedaan. Toch benutten we de jarenlange kennis en ervaring van senior zorgprofessionals vaak niet bij het inspireren van jongeren om voor ouderenzorg te kiezen Met senior-coach willen we  jongeren begeleiden bij de waardevolle ontmoetingen met ouderen en hun leervragen. Denk hierbij niet alleen aan praktische vaardigheden, maar juist aan het belang van tijd en aandacht voor elkaar. Stem daarom op senior-coaching en draag bij aan betere begeleiding van stagiaires. Ben je zorgondernemer en wil je dit initiatief in de praktijk uitproberen? Laat dan een reactie achter op Broedplaats van PGGM&CO en help collega’s langer inzetbaar te maken door hen senior-coach te maken!” – Daniëlle Swart, manager Jo Visser fonds

 

 

Videos
bewerkt op mrt 22, 2018 door Maartje Kuiper

Maartje Kuiper Jan 9, 2018

Ha Daniëlle,

Bedankt voor het delen! Dit klinkt als een heel logische stap in de goede richting en heeft alles te maken met hoe teams worden ingericht. Zijn er scholingen die je aanraadt voor ervaren medewerkers die stages willen begeleiden?

Groet,
Maartje

Antwoorden 0

Agnes Westerhof Mar 8, 2018

Zo spreek je van één team wanneer je iedereen bij alles betrekt. Goede ervaringen mogen nooit verloren gaan. En wanneer de bewoners zich er prettig bij voelen dan is het niet meer dan logisch om die ervaringen over te dragen. Iedereen is jong begonnen. En we hebben allemaal geleerd en ervaren hoe het niet moet. Dus draag in de toekomst over hoe het wel moet. Vroeg of laat hebben we allemaal zorg nodig. En we hopen nu al dat het dan ook goed gebeurt.

Antwoorden 1

kitty cardinaal Jan 10, 2018

Ik vind dit idee zeker wat hebben en wel voor beide kanten. Zowel voor de leerling als “oudere medewerker” Zij zijn al vaak vele jaren in het vak en kunnen ook de mooie dingen van het vak belichten. Zij zijn het bewijs dat het echt wel de moeite waard is om voor ons vak te kiezen, ( anders waren ze misschien al eerder gestopt) Tevens biedt het voor de senior medewerker ook de kans om gedeeltelijk zich te bekwamen om zich in te zetten voor de leerlingen , tijdens de werkuren en niet ernaast , of als er tijd is. Hierdoor zal ook de zwaarte bij de senior medewerken ( fysiek ) minder worden waardoor deze ook langer in het vak kan blijven.

Antwoorden 3

Danielle Swart Mar 9, 2018

Dit is helemaal de essentie van het idee! Dank voor je reactie en wie weet kunnen we dit in de praktijk gaan uitproberen. Groet, Danielle Swart

Antwoorden 0

Maartje Kuiper Mar 5, 2018

Statuslabel toegevoegd: Genomineerd

Antwoorden 0

Antoinette Reerink Mar 27, 2018

Een heel erg goed idee!

Antwoorden 1

Maartje Kuiper Apr 3, 2018

Dit idee is doorgezet naar de volgende fase

Antwoorden 0

Maartje Kuiper Apr 3, 2018

Statuslabel toegevoegd: Winnaar!

Antwoorden 0

Maartje Kuiper Apr 3, 2018

Statuslabel verwijderd: Genomineerd

Antwoorden 0

Anton Kool Apr 14, 2018

Danielle.
Supergoed dit initiatief. Zo bereik je oud en jong en haal/ hou je hen binnen.
Oudere verpleegkundigen met veel kennis en kunde kunnen zo makkelijker langer blijven doorwerken. Nu worden zij vergeten en moeten ze dit mooie beroep, dat al jaren lang is geteisterd door bezuinigingen, ondanks zware fysieke inspanningen kost wat kost blijven uitoefenen.
Zo wordt iedereen weer blij en gelukkig en dat komt de beroepsgroep (het imago!) zeker ten goede!
Senior-coaching past ook prima binnen het sociaal beleid voor oudere medewerkers van ziekenhuizen en verpleeghuizen. Ik sta zelf al 45 jaar aan het bed en ben dus absoluut voor!

Antwoorden 1

Share