Page banner

Broedplaats

Categorieën

De winnaars - tijd voor een update

Gepost door Maartje Kuiper (Admin) May 24, 2018

Het is hoog tijd voor een update rondom de winnende ideeën van de uitdaging rondom het verbeteren van stages in de ouderenzorg. De instroom van jongeren in de sector is laag en goede, leuke en leerzame stages kunnen bijdragen aan een positieve ervaring met het werken in een verpleeghuis of in de thuiszorg. Welke ideeën hebben de uitdaging ook alweer gewonnen en hoe staat het er nu voor?

Senior Coaching

Met dit idee gebruiken senior ouderenzorgmedewerkers hun kennis en ervaring in het vak om stagiairs te begeleiden. Je kunt ze zien als een mentor voor studenten die net kennismaken met het vak ouderenzorg. Hiermee bieden we jongeren een steunpilaar met inhoudelijke kennis, maar ook kennis over het werkende leven. Als je stilstaat bij de hoge uitval onder oudere medewerkers en de lage instroom van jongeren, kun je je voorstellen dat dit idee twee vliegen in één klap slaat.

We hebben intussen niet stilgezeten. Daniëlle Swart van het Jo Visserfonds en Niels Bartels van Leyden Academy hebben zich samen met Derk Jan en Maartje van PGGM&CO gebogen over de uitwerking. Inmiddels zijn we al zo ver dat Sofie van Van Loof voor ons gesprekken gaat voeren met zorginstellingen, hun medewerkers en stagiairs en we ondertussen met onderwijsinstellingen en andere relevante partijen in gesprek gaan om het concept aan te scherpen. We hebben naar elkaar de wens uitgesproken om in september een pilot te draaien van Senior Coaching in een zorginstelling. We stellen onszelf met dit idee voor ontzettend mooie uitdagingen, werken prettig samen en kijken uit naar het vervolg!

Zorg Innovatie Centrum

Waar Senior Coaching nog een concept is dat uitgewerkt moet worden, is de ZIC van Klinieken Cure Centrum Senioren een bestaand en zeer goedlopend initiatief. Kees Vermeulen Manager Bedrijfsvoering van Klinieken Cure Centrum Senioren in Tilburg beschrijft het ZIC treffend:

“Op de opnameafdeling van de ZIC kliniek cure Centrum Senioren stromen elk halfjaar 16 stagiaires in (verpleegkundigen MBO en HBO) die vanaf dag 1 de regie hebben over de zorg, les krijgen op de werkplek van vaste teamleden en van docenten van de opleiding. Ze voeren tevens zorginnovatie-onderzoeken uit. Dit opleidingsmodel leidt tot groot enthousiasme om na de stage op deze werkplek een vaste baan te mogen verwerven.”

Hoewel een ZIC op meer plekken bestaat of wordt opgezet, is het Klinieken Cure Centrum Senioren in Tilburg heel ver met het toepassen van dit concept. Het ziekteverzuim is laag, krachten vinden voor in de vakanties is geen probleem en jongeren willen in de sector blijven werken. Waarom loopt dit bij hen zo goed en wat kunnen andere zorginstellingen leren? Gesprekken met Kees Vermeulen en Laura Prince maken duidelijk dat zij dit concept met al hun enthousiasme willen uitdragen en wij, van PGGM&CO helpen ze daarbij. Binnenkort nemen we een kijkje op locatie en kunnen we de volgende stappen met jullie delen!

Wat kan jij doen?

Raak jij enthousiast van de ideeën, werk je bij een organisatie die graag deelneemt aan één van de projecten of voel je je op een andere manier betrokken? Laat het weten aan maartje@pggmenco.nl en wie weet kunnen we wat voor elkaar betekenen. 

Deze post heeft 2 leden
LOG IN of MELD JE AAN om te participeren
Share